• 16.04.2019.

Inicijativa za uspostavu pilot projekta "Znanstveno istraživanje upotrebe medicinskog kanabisa"

U skladu sa svjetskom tendencijom porasta korištenja kanabisa u liječenju određenih teških i neuroloških bolesti i Europski parlament je usvojio Rezoluciju o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe (2018/2775 (RSP) kojom poziva Komisiju za opojne droge UN-a i ostale članice da omoguće provedbu pouzdanih, neovisnih i opsežnih znanstvenih istraživanja o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.


Na sjednici Upravnog odbora Komore magistara farmacije Federacije BiH održanoj 29.03.2019 godine donesena je jednoglasna odluka da se pokrene inicijativa  o pokretanju pilot projekta „Znanstveno istraživanje upotrebe medicinskog kanabisa“.

U skladu sa svjetskom tendencijom porasta korištenja kanabisa u liječenju određenih teških i neuroloških bolesti i Europski parlament je usvojio Rezoluciju o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe (2018/2775 (RSP) kojom poziva Komisiju za opojne droge UN-a i ostale članice da omoguće provedbu pouzdanih, neovisnih i opsežnih znanstvenih istraživanja o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe.

Saznanja Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine o sve većem broju oboljelih u Bosni i Hercegovini, koji ilegalno koriste i nabavljaju preparate kanabisa po visokom cijenama na crnom tržištu, o određenim benefitima po njihovo opće zdravstveno stanje, sve većem pritisku javnosti za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, nedostatku pouzdanih znanstvenih pokazatelja u primjeni kanabisa kod određenih bolesti te dugotrajne procese usvajanja zakonskih izmjena i donošenja podzakonskih akata u vezi sa upotrebom medicinskog kanabisa, navela su Komoru magistara farmacije FBiH na razmatranje ideje o organiziranijem, ekonomičnijem i efikasnijem pristupu ovoj problematici.

Navedeni razlozi vode ka ideji da se u Bosni i Hercegovini kroz pilot projekat provede kliničko istraživanje utjecaja preparata kanabisa u cilju omogućavanja oboljelima da legalno i kontrolirano koriste preparate kanabisa. Ove aktivnosti vodile bi i znanstvenim rezultatima na osnovu kojih bi Bosna i Hercegovina zauzela svoj stav po ovom pitanju. Važno je napomenuti da bi u projektu svojevoljno učestvovali pacijenti koji su oboljeli od teških bolesti. Istovremeno, nadležne institucije bile bi zadužene za monitoring i praćenje provedbe projekta.

Kada je u pitanju porijeklo, odnosno nabavka kanabisa, Komora predlaže korištenje zapljenjenih količina kanabisa visokog kvaliteta, što bi imalo pozitivan utjecaj i na budžet Bosne i Hercegovine jer država izdvaja značajna sredstva za uništavanje ovog proizvoda. Komora ima saznanja da se trenutno skladište preko 2 tone zaplijenjenog kanabisa do procesa uništenja. Prijedlog je da se ove količine koriste kao besplatna sirovina čiji proizvodi ne bi bili naplaćivani oboljelima koji učestvuju u istraživanju.

Jasno je da bi ovaj pilot projekat imao jednu općedruštvenu korist uz veliki znanstveni doprinos kako Bosni i Hercegovini, tako i široj znanstvenoj zajednici.

Troškovi ovog pilot projekta bi obuhvaćali troškove prerade sirovine i troškove istraživanja (laboratorijska ispitivanja i slično), a za koja se prema Rezoluciji mogu iskoristiti i EU fondovi putem projekata.  

 

                                                                                  Predsjednik Komore magistara farmacije  Federacije BiH

                                                                                      Prim.mr.sci. Zahida Binakaj,mr.ph.

Kanabis -1Kanabis -2


Zadnje dodano ...

 • Oglas za posao

  20.07.2019.

  Apoteka/Ljekarna "Medikament" objavljuje konkurs za posao. Potreban magistar farmacije za rad u apoteci/ljekarni sa minimalno godinu dana radnog iskustva.

 • Molba za novčanu donaciju

  12.07.2019.

  Poštovane kolege, nadamo se da će i do vas doći ova obavijest o humanitarnoj akciji za liječenje trinaestogodišnje djevojčice Adne Vojvodić i da ćete se u skladu sa svojim mogućnostima odazvati akciji.

 • Program XII Simpozija magistara farmacije FBiH

  11.06.2019.

  XII Simpozij magistara farmacije FBiH će se održati od 14.06. do 16.06.2019. u hotelu Grand, u Neumu. Tema simpozija je

 • Ostale novosti ...

Korisni linkovi