• 19.10.2020.

Obavijest

U nastavku novosti iz Zapadnohercegovačkog kantona:


Poštovane kolegice i kolege,

Kako smo Vas i ranije obavještavali, farmacija u Federaciji Bosne i Hercegovine je na snažnom udaru pojedinaca i lobija koje pokušavaju unijeti razdor i uništiti sistem koji smo godinama zajedno gradili. Već duže vrijeme pojedinci i lobiji  pokušavaju ovladati cjelokupnom farmacijom – od proizvodnje, preko veleprometa i apotekarskog sektora, u kojima radi par hiljada uposlenih. Naravno, ne treba posebno napominjati da ti pojedinci i lobiji  uglavnom nisu farmaceuti ili je njihovo učešće neznatno i naravno nisu  dali nikakav značajan doprinos razvoju farmacije u FBiH niti napretku prema višim standardima, nego svojim djelovanjem opetovano nas vodi u nerazvijenost i nazadnost. Naš cilj uvijek su bili evropski standardi kojima se godinama pokušavamo približiti. Međutim, udari s kojima se suočavamo nas u tome sputavaju te stoga farmacija u FBiH, najblaže rečeno, stagnira.

Kao što ste upoznati prva inicijativa pokrenuta je iz Zapadnohercegovačkog kantona, gdje se razmatra izglasavanje Prijedloga Zakona o ljekarničkoj djelatnosti koji je u potpunoj suprotnosti sa svim važećim aktima u ovoj oblasti u Federaciji BiH. Naravno, Komora je više puta ukazivala na ove propuste, ali nismo  naišli na razumijevanje vladajućih struktura iz ZHK koje i dalje insistiraju na izmjenama Zakona o kojima smo Vas obavijestili u prethodnom dopisu ( rušenje demografski i geografski kriteriji za otvaranje apoteka).

Komora je svakako željela imati predstavnika na sjednici Odbora za rad, zdravstvo, socijalnu politiku i stradalnike Domovinskog rata Skupštine ZHK, na kojoj se razmatrao ovaj Prijedlog Zakona, a koja je održana 18.9.2020. godine. Komora magistara farmacije ZHK je 14.9.2020. godine uputila zahtjev za prisustvovanje sjednici zajedno s predstavnikom Komore magistara federacije FBiH, Odgovor na zahtjev primljen je 17.9.2020. u kojem se navodi da se Kolegij skupštine ZHK održava 18.9.2020. u 10 sati, na kojem će se raspravljati o zahtjevu za prisustvo na raspravi, a da će se sama rasprava održati nakon kolegija, u 11 sati. Jasno je da je time svjesno i planski onemogućen dolazak predstavnika Komore magistara farmacije FBiH iz Sarajeva, zbog čega naša Komora nije mogla iznijeti svoj stav u vezi s Prijedlogom zakona. Naravno, ništa nismo prepustili slučaju, nego smo čak i prije nego što smo zaprimili odgovor iz Skupštine ZHK, nadležnom odboru uputili dopis u kojem članove obavještavamo kako odredbe Prijedloga Zakona o ljekarničkoj djelatnosti grubo krše važeću regulativu. U prilogu ovog dopisa nalazi se korespondencija u vezi sa sjednicom.

 Prilog

Cijenjene kolegice i kolege, ovim dopisom vas ne želimo opterećavati , nego želim da budete u toku s dešavanjima u farmaciji u našoj zemlji kako ne biste upali u zamke  pojedinica i lobija uglavnom  koji žele ovladati farmaceutskim sektorom u Federaciji Bosne i Hercegovine. Uvijek budite stručni i profesionalni, kako ste i navikli, ali ne dozvolite da te grupe poljuljaju vašu želju za napretkom i jačanjem naše struke i nauke.

 

S poštovanjem,

prim.mr.sci. Zahida Binakaj, mr.ph

Predsjednik komore magistara farmacije FBiH


Zadnje dodano ...

Korisni linkovi