• 26.11.2019.

Poziv apotekama za učešće u projektu

Komora magistara farmacije Federacije BiH u saradnji sa kolegama iz RS-a, a pod pokroviteljstvom Novo Nordisk Pharma-e upućuje poziv apotekama da učestvuju u projektu: „Ekološko zbrinjavanje iskorištenih inzulinskih penova kroz apoteke u BiH“.


Iako je u informacijama o lijeku za pacijente, navedeno da je potrebno adekvatno zbrinuti iskorišteni pen, to nije slučaj iz više razloga:

-          nemar pacijenta,

-          nerazumijevanje instrukcija i neprecizne informacije,

-          nerazvijena svijest,

-          nepostojanje adekvatnog sistema prikupljanja, odlaganja i upravljanja ovom vrstom otpada.

Inzulinski penovi nakon što se iskoriste bivaju neadekvatno zbrinuti od strane korisnika na način da se bacaju u smeće (komunalni otpad) i tretiraju kao i svaki drugi otpad.

Pored činjenice da se radi o farmaceutskom otpadu (zadržani su ostaci lijeka u kontejneru) i obzirom da su rađeni od plastike, predstavljaju i okolišni problem, a često predstavljaju i infektivni otpad (iglice, uvučena krv u kontejner lijeka na penu i sl.)

U Uputstvima za pacijenta navedeno je da se pacijenti trebaju obratiti ljekaru ili farmaceutu kada je upitanju adekvatno zbrinjavanje istrošenog ili ostećenog pena. Grube procjene pokazuju da je u BiH trenutno lagerovano oko 200 tona farmaceutskog otpada. Čak 90% farmaceutskog otpada, kako se procjenjuje, nastaje u domaćinstvima. Iako je upitanju potencijalno toksični otpad, čije uništavanje zahtijeva posebne procedure, neupotrebljivi lijekovi iz kućnih apoteka često završavaju na komunalnoj deponiji i u kanalizaciji, dospijevaju u vodotoke i dr.

Značaj za  projekat ogleda se u činjenici da bi po prvi put u BiH pacijenti i korisnici inzulinskih penova znali kako postupiti sa iskorištenim penovima, tj. gdje ih odložiti i predati na dalje ispravno upravljanje.

Značaj za apoteke bi bile prepoznate kao mjesta gdje bi se isti mogli odložiti, ali i dobiti savjeti o terapiji. Apoteke bi dalje, u skladu sa propisima nadležnim kompanijama za zbrinjavanje otpada isti predale na uništavanje.

Značaj za društvenu zajednicu podići svijest među pacijentima/korisnicima  inzulinskih proizvoda o važnosti adekvatnog zbrinjavanja, kao i podizanje svijesti u opcoj populaciji o važnosti očuvanja životne sredine, kao i brige farmaceutske industrije/farmaceuta u ovom problemu.

Stoga, upućujemo poziv svim apotekama da se priključe projektu!

Poziv ce trajati od 27.11.2019. do 03.12.2019., prijave možete slati na mail adresu Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine. U prilogu su online ankete za prijavu.

https://forms.gle/yhQq725pTMmmhXLG7 

S poštovanjem,

Voditelji projekta!

PDF Budi_EKO_Apoteka

Budi_EKO_Apoteka-page-001


Zadnje dodano ...

Korisni linkovi