• 12.11.2019.

Poziv na obilježavanje Svjetskog dana dijabetesa

Poštovane kolege, želimo vas obavijestiti o Svjetskom danu dijabetesa, koji se obilježava od 1991.godine, svakog 14.novembra. Pozivamo vas da ga u skladu sa mogućnostim obilježite i pošaljete nam fotografije na info@farmaceutskakomora.ba ili na društvene mreže (Facebook ili Instagram u poruci).


World-Diabetes-Day_ss_515198116

14. novembar – Svjetski dan dijabetesa

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetologa (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).Obilježava se 14. novembra, na rođendan sir Fredericka Bantinga, koji je zajedno sa Charlesom Bestom 1922. godine otkrio inzulin.

Tema ove i prošle godine Svjetskog dana dijabetesa je Porodica i dijabetes.  Dijabetes je  bolest koja se uredno može kontrolirati i prevenirati. S obzirom da prehrambene navike  igraju veliku ulogu kada govorimo o dijabetesu, moguće je na vrijeme educirati roditelje i užu porodicu kako bi se u budućnosti smanjio rizik od obolijevanja. Osim prevencije porodica značajno može doprinijeti otkrivanju dijabetesa. Dvogodišnja kampanja ima za cilj podići svijest o utjecaju koji dijabetes ima na porodicu oboljelog, kao i promoviranje uloge porodice u praćenju, njezi, prevenciji i edukaciji o dijabetesu.

Ovim povodom želimo vas podsjetiti da u tretmanu dijabetesa, osim terapije lijekovima, potrebne su promjene životnih navika, te da podrška porodice i kvalitetna komunikacija među njenim članovima značajno doprinosi kvaliteti liječenja i smanjenu rizika od pojave komplikacija.

dijabetes


Zadnje dodano ...

Korisni linkovi