• 08.05.2020.

USPJEŠNA PROVEDBA AKTIVNOSTI PRIPREME LIJEKOVA ZA DJECU S POSEBNIM POTREBAMA

Zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom virusa korona, suočili smo se s nestašicom Diazepam mikroklizme od 5 mg i 10 mg koji se koriste u akutnim napadima. Udruženje se odlučilo obratiti Komori nakon što od nadležnih institucija na svim nivoima nisu dobili adekvatne odgovore niti konkretno rješenje problema nestašice prijeko potrebnog lijeka, što je uzrokovalo velike probleme djeci koja uzimaju ovaj lijek, ali i njihovim roditeljima.


Pandemija virusa korona uzrokovala je mnogo problema na svim poljima društvenog života. To podrazumijeva i redovnu snabdjevenost apoteka lijekovima. Zbog otežane putne komunikacije, moglo se očekivati da će isporuka nekih lijekova kasniti, što je imalo značajne posljedice za članove našeg društva čije zdravstveno stanje ovisi o dostupnosti lijekova. Nažalost, tome smo i sami bili svjedoci, ali se zajedničkim aktivnostima i spremnošću nadležnih institucija jedna situacija koja je mogla imati ozbiljnije posljedice ipak riješila u korist najranjivijih društvenih grupa. Naime, Komori magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine obratilo se udruženje „Dajte nam šansu“ koje djeluje na području cijele Bosne i Hercegovine. Ovo udruženje okuplja djecu sa posebnim potrebama – autizmom, epilepsijom i drugim teškim oštećenjima. Zbog trenutne situacije uzrokovane pandemijom virusa korona, suočili su se s nestašicom Diazepam mikroklizme od 5 mg i 10 mg koji se koriste u akutnim napadima. Udruženje se odlučilo obratiti Komori nakon što od nadležnih institucija na svim nivoima nisu dobili adekvatne odgovore niti konkretno rješenje problema nestašice prijeko potrebnog lijeka, što je uzrokovalo velike probleme djeci koja uzimaju ovaj lijek, ali i njihovim roditeljima.

Kontakt osoba u ime Komore bila je mr.ph. BilsenaŠahman, koja je ujedno i zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo. Samo nekoliko dana nakon što je Komora obaviještena o ovom problemu, neophodni supozitoriji su pripremljeni u ZU Apoteka Violapharm u Tešnju. Važno je naglasiti da smo u ovim aktivnostima dobili značajnu podršku i ostvarili izvrsnu saradnju s Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH na čelu s dr Aleksandrom Zolakom, kompanijom Bosnalijek na čelu s Nedimom Uzunovićem, kompanijom Cydonia na čeču s direktorom Nihadom Hadžibegićem i apotekom Violapharm koja je supozitorije izradila u svom laboratoriju.

 

readyforkind

Mr. ph. Bilsena Šahman je bez naknade dostavila supozitorije na adrese djece kojoj su bile hitno potrebne.

Komora magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine izražava zadovoljstvo što je učestvovala u ovoj aktivnosti kojom se pokazala društvena odgovornost magistara farmacije i ostalih aktera u našoj struci. Ova pozitivna priča je dokaz da se uz proaktivnost i znanje mogu izbrisati prepreke u rješavanju različitih problema. Na ovaj način združeno smo dali šansu važnoj grupi našeg društva, što se očekuje i od vlasti u Bosni i Hercegovini.


Zadnje dodano ...

 • Adria virtualni panel - pozivnica

  28.09.2020.

  Webinar na temu "Jesu li druge viroze nestale s COVID-om?" će se održati u četvrtak, 01.10.2020. u terminu 17:00-18:30 h.

 • Svjetski dan farmaceuta

  25.09.2020.

  Komora magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine čestita svim farmaceutima širom svijeta Svjetski dan farmaceuta.

 • Poziv na edukaciju za osoblje apoteka

  10.09.2020.

  Osnovna obuka za osoblje apoteka, održat će se 30.09.2020. u prostorijama nekog od hotela u općini Ilidža (lokaciju će najaviti nekoliko dana ranije prije edukacije) sa početkom u 8:30 h.

 • Ostale novosti ...

Korisni linkovi